میوه خشک بهتر است یا تازه؟ اگر شما هم این سوال در ذهنتان وجود دارد پیشنهاد میکنم این مقاله را تا انتها بخوانید. بر کسی پوشیده نیست که میوهها یکی از مهمترین گروههای غذایی برای سلامتی ما هستند و بهتر است روزانه مصرف شوند.
میوه خشک تمام خواص میوه تازه را داشته و غنی از املاح معدنی و ویتامین است؛ به همین دلیل میتواند به تقویت بدن کمک زیادی کند. از آنجا که نگهداری میوهی تازه همیشه امکان پذیر نیست، لذا انسان همواره به دنبال راهی برای نگهداری طولانیتر میوهها بوده است. امروزه از فریز کردن به عنوان بهترین روش نگهداری مواد غذائی در منزل نام برده میشود؛ این در حالی است که بسیاری از میوهها اگر حالت یخ زدگی پیدا کنند، کیفیت ظاهری نامناسبی پیدا کرده و عموما به همین دلیل، به صورت یخ زده مورد استفاده قرار نمیگیرند. از زمانهای قدیم، خشک کردن، مربا کردن، در شکر نگهداری کردن و امثالهم را برای نگهداری میوهها استفاده میکردهاند.
میوه خشک و قند افزوده
در صنعت برای اینکه بعضی از میوههای خشک را شیرینتر و خوشمزهتر کنند پیش از خشک کردن به آنها شیره ذرت یا قند اضافه میزنند، خصوصا در مورد میوههای ترش مثل آلبالو یا کرنبری. روشهای مختلف خشک کردن، اثرات کم و بیش متفاوتی بر روی مقدار مواد مغذی میوهی خشک میگذارد. روش خانگی یعنی پهن کردن میوهها در جلوی آفتاب موجب ضایع شدن شدید ویتامین C و برخی دیگر از مواد مغذی میشود.
این کار باعث حفظ تیامین، ویتامین B1 و پیش ساز ویتامین) A بتاکاروتن( در میوهها میشود؛ اما مقدار ویتامین C را بیشتر کاهش میدهد. در برخی دیگر از موارد، پیش از خشک کردن میوه، از مواد دیگری مانند دیاکسید سولفور استفاده میکنند که این کار به حفظ برخی مواد مغذی مانند ویتامین A و C کمک میکند، ولی برخی دیگر از مواد مغذی از جمله ویتامین B1 را از بین میبرد. خشک کردن با دمای بالا موجب کاهش کیفیت پروتئین و ایجاد مشکل در هضم پروتئین میوهها توسط بدن میشود.
آیا میوه تازه سالم تر از میوه است؟
واقعیت این است که اطلاعاتی که در مورد میوه خشک و میزان خاصیت آن وجود دارد، تا حدی متناقض است. ما روزانه در حال دریافت کالری از مواد گوناگونی هستیم. به طور کلی دو نوع کالری وجود دارد. کالری سالم و کالری ناسالم. کالری سالم شامل میوهها و سبزیجاتی میشود که علاوه بر میزان کالری که به بدن میرسانند، دارای مواد مغذی مورد نیاز برای بدن نیز هستند. در نتیجه اگر در مصرف میوهها هم زیادهروی کنیم، میزان کالری دریافتی بالا رفته و به افزایش وزن منجر میشود.
برخی بر این اعتقاد هستند که میتوان میوه خشک را به عنوان یک میانوعده مغذی و سالم استفاده کرد، در حالی که بعضیها ادعا میکنند مضرات میوه خشک دستکمی از آب نبات ندارد. میوه خشک، میوه ای است که تمام محتوای آب آن، از طریق روش های مختلف خشک کردن گرفته شده است. میوه در طی این فرآیند منقبض شده و ماحصل آن یک خوراکی خشک کوچک و بسیار مغذی است.
خوردن میوه خشک یعنی یک رژیم سالم؟
احتمالاً برای شما هم پیش آمده است که خوردن میوهها و سبزیجات را برابر با یک رژیم غذایی سالم دانستهاید. اما حقیقت این است که یک وعده غذایی، زمانی درست و سالم است که تعادل در آن رعایت شود.
درست مانند خوردن یک چیزبرگر بزرگ به همراه یک ظرف بزرگ سالاد، یا نوشیدن روزانه سه لیوان آب پرتقال، خوردن بیش از اندازه میوه نیز، نه تنها مفید نیست بلکه مضرات زیادی هم خواهد داشت. شما هنگامی که میوه میخورید باید به این نکته توجه داشته باشید که منجر به افزایش قند خون نشود. به همین خاطر باید با دقت میوه مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه جوانب را بسنجید. تازه بودن همیشه ملاک مفیدتر بودن نیست. وقتی نوبت به میوه میرسد، بهتر است بدانید که گاهی نوع خشک آن بسیار مناسبتر است.